Geschilderde woningen isoleren

Spouwmuurisolatie

HGT Midden-Nederland B.V. heeft in Mijdrecht op de Hofland 62 de volgende werkzaamheden uitgevoerd;

  • De spouwmuren voorzien van spouwmuurisolatie.
  • Het aanbrengen van een nieuwe verflaag.

Werkwijze voor spouwmuren isoleren

De spouwmuur isoleren is een klus die heel wat expertise vereist. Er moet namelijk op zorgvuldige wijze een laag isolatiemateriaal in de spouw, de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur, aangebracht worden. Meestal past men volgende werkwijze toe:

 

Heeft de woning wel spouwmuren?

Om te beginnen moet nagegaan worden of de woning überhaupt wel spouwmuren heeft. Hiervoor zijn er verschillende indicatoren:

  • het bouwjaar van de woning: werd je woning gebouwd tussen 1920 en 1980? Dan is de kans redelijk groot dat je woning spouwmuren heeft die bij de bouw niet geïsoleerd werden. Sinds ongeveer 1980 is spouwmuurisolatie een standaardklus bij het bouwen van een nieuwe woning.
  • dikte van de muren: als je muren dikker dan 25 cm zijn, heb je waarschijnlijk een woning met spouwmuren. De dikte van je muren kan je bijvoorbeeld controleren bij een raam- of deuropening.
  • bouwplan van de woning: het spreekt voor zich dat ook de bouwplannen van je woning duidelijkheid kunnen verschaffen over het al dan niet aanwezig zijn van spouwen tussen de binnen- en buitenmuren.

Aanbrengen van het isolatiemateriaal

Na bovenstaande voorbereidende werken kan men de spouwmuur daadwerkelijk na-isoleren. Het isolatiemateriaal wordt doorgaans in de spouw geblazen via kleine gaten die in de muur geboord worden. De gaten worden achteraf weer mooi opgevuld in dezelfde kleur zodat je nauwelijks nog sporen van de isolatiewerken ziet. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de gevel meteen wat uitvoeriger te renoveren na de spouwmuurisolatie.

Welk materiaal kiezen?

Wat het beste materiaal is voor het na-isoleren van jouw spouwmuur, is vooral afhankelijk van je budget en de dikte van de spouw. Als je de goedkoopste optie wil, dan kan je de spouwmuur isoleren met glaswolvlokken. EPS-parels zijn niet zoveel duurder en halen ook een goede isolatiewaarde. PUR-schuim is vooral geschikt voor dunne spouwen; dankzij de uitstekende isolatiewaarde zorgt het zelfs in beperkte dikte voor een goede isolatielaag.

Gevel renoveren na spouwmuurisolatie

Laat je je spouwmuur isoleren, dan kan je vervolgens ook een gevelrenovatie uitvoeren om het uitzicht van je woning te verbeteren. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden:

Voegwerk renoveren na spouwmuurisolatie

Als het voegwerk van de gevel in slechte staat is, kun je het herstel hiervan goed combineren met spouwmuurisolatie. Om het isolatiemateriaal in de spouw te kunnen aanbrengen moet men immers flink wat gaten in het voegwerk van de buitenmuur boren. Deze klus kan goed samengaan met het renoveren van de voegen zodat de gevel er na afloop weer als nieuw uitziet en de boorgaten nog nauwelijks zichtbaar zijn.