Schoorsteenonderhoud
HGT Midden – Nederland B.V. heeft in Vinkeveen op de Loopveltweg 51 en 53 de volgende werkzaamheden uitgevoerd:
- De zuid en west geveldelen opnieuw gevoegd.
- De schoorsteen gerenoveerd n.a.v. lekkage.
- Het metselwerk van het gehele woonhuis gereinigd d.m.v. steam+ reinigen.
- Het impregneren van de gereinigde en opnieuw gevoegde geveldelen.
- Het plaatsen van steigerwerk.
Schoorsteen
Wij zijn gespecialiseerd in het renoveren van schoorstenen van zowel monumentale panden als reguliere panden.
• Kapotte en los zittende voegen
• loszittende stenen
• Gescheurd en loszittend loods lappen
• Gescheurde cementte bovenkant
• Roet aanslag
• Gescheurde of los zittende kappen
• Vogelnesten in de kanalen
• De dakpannen rond de schoorsteen af gezakt of gescheurd
• Vocht doorslag van stenen en voegen
Impregneren
Een baksteen van de schoorsteen bestaat uit allemaal kleine gaatjes.
Deze werken als een spons en zuigen het regenwater op.
Met de vrieskou bevriest de baksteen waardoor deze schade kan oplopen.
Vandaar dat de schoorsteen om de 10 jaar geïmpregneerd dient te worden.
Met impregneren worden deze kleine gaatjes verstopt zodat de steen niet meer zuigt maar het vocht er netjes van af loopt.
Kapotte cement bovenplaat van de schoorsteen
Deze plaat is erg belangrijk het zorgt er voor dat de vier muren van de schoorsteen bij mekaar worden gehouden.
Door het uitzetten en krimpen van de schoorsteen werkt deze plaat het hards.
Naar verloop van tijd, als het cement poreus wordt, scheurt deze plaat vaak dwars door midden. Het gevolg is vaak lekkage die door de scheur naar binnen loopt en stenen die los kunnen gaan liggen.
Verstandig is dan ook om een gescheurde plaat direct te vervangen of opnieuw aan te smeren. Deze plaats vervangen doen we meestal met een betonmortel. Betonmortel is sterker dan cement en heeft een langere levensduur.
Het is wel belangrijk dat de schoorsteen kan blijven ademen. Smeer de bovenplaat dus nooit aan met een teer, coating of iets dergelijks. Als de schoorsteen niet kan ademen zullen naar verloop van tijd de voegen eruit klappen omdat het vocht in de schoorsteen bevriest.
Kapotte voegen
Kapotte voegen komt vaak door ouderdom of vrieskou. De voegen zorgen er voor dat de schoorsteen mooi af gewerkt is. Zonder voegen kan het water makkelijk naar binnen dringen. Kapotte voegen kunnen behoorlijke lekkages veroorzaken.
Lood flappen
De lood flappen van de schoorsteen zorgen voor een waterdichte verbinding tussen het dak en schoorsteen.
Vaak zitten deze loods flappen door de eerste laag baksteen heen.
Ze voorkomen dat het vocht in de schoorsteen niet snel naar binnen kan slaan. Tegenwoordig wordt er het meest 15 pond lood gebruikt in tegenstelling tot de 18 pond van vroeger. Pond geeft de dikte van het lood aan. De kwaliteit van het lood is in de loop van de jaren vooruit gegaan zodat we met een mindere dikte dezelfde kwaliteit halen. Bij het vervangen van het lood is het belangrijk dat je het nieuwe lood goed aansluit op het oude lood in de schoorsteen. Bij een verkeerde aansluiting kan het vocht er nog onder door lopen. Er zijn bedrijven die de buitenste laag baksteen volledig verwijderen om zo ook het lood binnen in de schoorsteen te vervangen. Vaak is dit overbodig omdat het lood in de schoorsteen niet bloot staat aan de weersomstandigheden en dus veel minder tot bijna niet slijt.
Er moeten dan nieuwe bakstenen in de schoorsteen bij gezet worden met als gevolg, lelijke reparatie plekken. Vandaar dat wij hier meestal niet voor kiezen.
Het nieuwe loodwerk licht niet alleen rondom de schoorsteen maar er komen ook loodflappen aan beide zijdes van de schoorsteen voor een mooie professionele afwerking. Het loodwerk dient aan alle zijdes 20 cm overlapping te hebben. Met deze overlappingen en alle losse lood flappen bij elkaar op een schoorsteen van een vierkante meter, dan zit je al snel op acht strekkende meter lood.