Spouwmuurisolatie.
On geïsoleerde spouwmuren kunnen worden aangepakt door de spouw met isolatiemateriaal te vullen. Bij na-isolatie van huizen is de kans nog maar klein op het ontstaan van vochtproblemen doordat het vocht dat binnen de woning geproduceerd wordt (onder andere keuken, badkamer, slaapkamer) minder gemakkelijk door de muren opgenomen en afgevoerd wordt. Goede natuurlijke of mechanische woningventilatie is altijd nodig, ook bij niet geïsoleerde huizen.
Heb ik een spouwmuur?
Om de spouw te kunnen isoleren, moet er natuurlijk een aanwezig zijn. Maar hoe kan je een spouwmuur herkennen? Daar zijn verschillende aanwijzingen voor.
- Bouwplannen: via de bouwplannen kan je makkelijk nagaan of jouw huis een spouw heeft. Zie je op de plannen ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, dan heb je waarschijnlijk een spouwmuur.
- Bouwjaar van de woning: woningen die gebouwd zijn vóór 1920 hebben doorgaans geen spouwmuur. Woningen met een bouwjaar tussen 1920 en 1975 hebben hoogstwaarschijnlijk wel een spouwmuur. De kans dat deze geïsoleerd is is echter klein. Heb je een woning die gebouwd werd na 1975, dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt én dat deze geïsoleerd is.
- Dikte van de muren: bij de voor- of achterdeur kan je makkelijk de afstand tussen de buiten- en binnenmuur meten. Is de afstand 25 cm of meer, dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt.
- Verluchtingsroosters en open stootvoegen: zie je verluchtingsroosters of open stootvoegen in de gevel? Dat betekent dat er een luchtruimte (spouwmuur) achter de buitenmuur aanwezig is.
- Type gevelstenen: bij woningen met een steense muur is de kans klein dat er een spouw aanwezig is. Een steense muur herken je aan het metspatroon waarbij volledige stenen afgewisseld worden met dwars gemetselde stenen (kopse stenen).
Knauf Supafil (glaswol)
Knauf supafil is een type glaswol dat speciaal ontwikkeld werd voor de na-isolatie van bestaande spouwmuren. Het wordt, net zoals EPS-parels, in de spouw geblazen. Dit isolatiemateriaal is vochtbestendig en onschadelijk voor het milieu en de gezondheid. In vergelijking met de 2 andere materialen is Supafil het goedkoopst. Het presteert ook het best op vlak van geluidsisolatie en brandveiligheid. Glaswol zoals Knauf Supafil vereist wel een minimale spouwmuurbreedte van 5 cm.
Belangrijkste voordelen: hoogste isolerend vermogen van alle minerale wollen – zowel thermisch als akoestisch isolerend – duurzaam – vochtwerend – brandwerend en onbrandbaar – onschadelijk voor gezondheid en milieu